עבודה בחו"ל – מהן הזכויות שלכם ותנאי העבודה על פי החוק?
צעירים רבים נוסעים לעבוד באופן זמני בחו"ל. חשוב לדעת לפני הנסיעה, מהן הזכויות שלכם ולמה עליכם לצפות מבחינת תנאי העבודה. ארצות רבות פותחות את שעריהן לאנשים המעוניינים לבוא לעבוד אצלם. ההזדמנות לעבוד במדינה אחרת, קורצת לאנשים רבים ובמיוחד לצעירים, בשל השכר הגבוה ביחס לארץ והאפשרות להכיר מקום חדש, ללמוד שפה זרה וליהנות מנוף אחר וטיולים. עם זאת, חשוב לברר למה אתם זכאים ומה החובות שלכם ולהגיע למקום עם הידע הנדרש, כדי שלא תופתעו או תיתפסו לא מוכנים.
מה הזכויות שלכם?
הזכויות משתנות ממדינה למדינה ולעתים גם ממעסיק למעסיק. כך יכול להיווצר מצב שחוק הודעה לעובד יהיה רלבנטי למי שעובד בעגלות באנגליה אך לא רלבנטי כלל למי שמועסק בארה"ב. לכן, חשוב לברר מראש מה הדרישות והזכויות במדינה בה אתם עתידים לעבוד.
באופן כללי, כדאי לדעת שצעירים העובדים בחו"ל, אינם זכאים לתנאים סוציאליים והפרשות כמו אזרחי המקום וכל נושא שעות העבודה, ימי החופש והמחלה צריכים להיסגר מראש בחוזה האישי שלכם מול המעסיק. אם אתם נוסעים באמצעות חברת השמה, בדקו על איזה חוזה אתם חתומים והאם הנושאים האלו הוסדרו. במקרים רבים אין לעובדים זמניים אפשרות לשנות את החוזה אך במקרים מסוימים תוכלו לנהל משא ומתן סביב הדברים החשובים לכם ושווה לנסות.
מה חשוב לדעת על ויזות
נקודה נוספת היא ויזת עבודה. במדינות רבות, כמו ארה"ב וקנדה, אי אפשר להסתפק בוויזת תייר ויש צורך באישור עבודה מיוחד וגם אז, מדובר באישור עבודה במקום ספציפי ואם מחליפים עבודה, צריך לקבל אישור חדש. במדינות אחרות, בעיקר באירופה, אפשר לעבוד גם עם וויזת סטודנט, אך חשוב מאד לבדוק את החקיקה המקומית בנושא זה, כדי שלא תמצאו את עצמכם מגורשים או במאסר.
דגשים נוספים שכדאי לקחת בחשבון
לאחר תחילת העבודה, יש תנאים שאתם זכאים להם, אך הם משתנים ממדינה למדינה ואי אפשר להדגיש מספיק את החשיבות בבדיקת ההסכם עליו אתם מתבקשים לחתום.
חוק הודעה לעובד במקרה של פיטורים ופיצויים – בארה"ב אפשר לפטר מהיום למחר, ללא הודעה מוקדמת והפיצויים יהיו לפי מה שסוכם בחוזה האישי. באנגליה יש חובת הודעה של שבוע מראש לעובד עם ותק של פחות משנתיים. באירופה הנושא לא מוסדר ורצוי לשים לב מה מופיע בחוזה העסקה שלכם, בקנדה הזכות לפיצויים מעוגנת בחוק, אך מתייחסת בעיקר לעובדים עם ותק.
בטיחות – אתם זכאים לעבודה בתנאי בטיחות לפי התקן המקומי. אם יש צורך בציוד מסוים, זו אחריות המעסיק לדאוג לכך, ללא דרישה של השתתפות מצדכם.
ביטוח לאומי – באופן כללי, עובד זמני בחו"ל אינו פטור מתשלום לבט"ל, מלבד מדינות החתומות על אמנה לביטחון סוציאלי, שם העובד יכול לשלם בט"ל למדינה בה הוא נמצא ולקבל פטור מתשלום בישראל.
בכל מדינה החקיקה ותנאי העבודה הם שונים. מומלץ לבדוק את החוזה בצורה יסודית ולהתייעץ עם אנשים שהתנסו בעבודה במדינה אליה אתם נוסעים.